Presentació

Benvolguts serièfils i serièfiles, després d’un llarg període de gestió ens plau comunicar-vos per fi el naixement dels Reis Catòdics.

Si mirem enrere i ens atenem als nostres avantpassats, una colla de científics brillants però esbojarrats que experimentaven amb tubs, vàlvules i raigs catòdics, l’inici de l’embaràs podria remuntar-se més enllà dels anys trenta. Però no cal que tirem d’èpica ni tampoc d’enciclopèdia que la cosa no ha tingut massa complicacions. Així que abandonem la vella escòcia de Baird i companyia, i situem-nos a Vic, amb prudència i essent fidels a la nostra història, a finals del l’any passat en el marc dels cursos del Centre Cívic Can Pau Raba. De moment però deixem-ho aquí, fem un Flash Forward al present més immediat, que és on transcorre la part més interessant de tot això. PUM.

Uns quants mesos després de les primeres converses, els Reis Catòdics tenen el plaer de donar-se a conèixer a tothom i de passada presentar un projecte que per tots ens sembla il·lusionant.

Ara bé, qui som els Reis Catòdics?

Els Reis Catòdics podríem definir-nos com un grup de fanàtics de les sèries de televisió. Bé, sí, diem que som fanàtics, però no us espanteu, no ens dediquem a convocar esperits d’actors caiguts en desgràcia, ni tampoc a fer aquelarres al Monestir de Sant Pere de Casserres en honor a David Chase o Charlie Brooker. Nosaltres som més de les Fantasmagories, de mirar-nos-ho tot amb la seguretat i la comoditat que ens dóna el sofà de casa i aquest sofisticat instrument capaç d’acabar a la nostra voluntat amb el parpelleig malèvol de la pantalla.

D’acord, però què farem els Reis Catòdics?

Doncs com a bons feligresos de la ficció televisiva que som, hem pensat en començar tot això creant un punt de reunió per a tots, un fòrum de debat on xerrar i executar les nostres pirotècnies discursives sobre el fenomen del moment. En definitiva, un espai obert on trobar-nos amb assiduïtat i compartir coneixements lluny de les fructíferes però inintel·ligibles converses de bar a les cinc de la matinada.

Per aquest motiu hem habilitat aquest bloc, un espai virtual que pretendrà recollir i oferir articles i continguts serièfils més acurats i no tan vinculats a l’actualitat, i també un Facebook i un Twitter, que es reservaran com a espai menys formal, més gamberro i participatiu, on comunicar-nos de manera més periòdica.

Però això no és tot, ni tan sols la punta de l’iceberg. La comunitat dels Reis Catòdics neix amb la idea principal de programar un parell de cops l’any, i aprofitant algun esdeveniment serièfil d’actualitat, un conjunt de conferències i activitats multidisciplinàries vinculades a les sèries de televisió. Aquestes jornades, o Audiències Catòdiques com hem acordat en anomenar-les, estaran ubicades al Centre Cívic Can Pau Raba i tindran la finalitat de completar corpòriament aquest espai relacional amb la presència d’especialistes, amics i convidats il·lustres capaços de descobrir-nos més coses sobre aquest fenomen tan popular i mediàtic.

Esteu molt atents doncs als pròxims dies, ja que ben aviat podrem anunciar la Primera Audiència Catòdica. Tot i que encara no poder-ne desvetllar els seus continguts si que us animem a reservar-vos el dissabte 22 de Març; avancem però que per aquesta primera ocasió la sèrie convidada serà la exitosa producció de l’HBO, Game Of Thrones.

I doncs, per què tant de rebombori amb les sèries de TV?

Doncs perquè les sèries són actualitat i el principal tema de conversa de molts sobretaules, esmorzars i trobades fortuïtes al carrer. La creixent notorietat en els mitjans de comunicació l’han convertit en un dels pilars fonamentals de la nova cultura de masses. Gràcies a aquest focus d’atenció doncs, podem començar a gaudir d’un bon grapat d’estudis acadèmics que pretenen descriure aquest fenomen popular a partir d’una aproximació més polièdrica i multidisciplinària. Estem davant d’un canvi de paradigma, que arrelat a l’adveniment d’una nova televisió de qualitat, ha fet mutar irremeiablement la indústria televisiva. Les cadenes han esdevingut poderoses Lovemarks, i la fidelització amb els espectadors és gairebé malaltissa. No ens estranyem si ben aviat la majoria de les nostres solapes canvien les insígnies i xapes de Breaking Bad o Doctor Who per les de la HBO o la BBC.

Algunes d’aquestes aproximacions acadèmiques que citàvem anteriorment han enfrontat, entre d’altres estudis sobre el mitjà televisiu, la influència que tenen les sèries en la legitimació d’identitats, en la producció de sentit per a col·lectius, o en la colonització cultural anglosaxona d’un model tirànic i homogeneïtzador per a la resta de cultures minoritàries o amb escassa visibilitat o representació. Tot plegat situen les sèries en una convergència de factors culturals que no obviar-se ni menystenir-se així com així, i l’actualitat, en un moment idoni per conèixer-les.


Estudis com els del nord-americà Henry Jenkins, encarats a l’enfocament etnogràfic i del comportament participatiu dels usuaris en els mitjans digitals, l’aproximació fragmentada que es fa des de l’editorial Errata Naturae, amb títols tant suggerents com el de Teleshakespeare, o el recent estudi de Reyes, espadas, cuervos y dragones, un estudio televisivo de Juego de Tronos de la Universitat de Sevilla, en són una petita però il·lustrativa mostra del caire multidisciplinar que pot adoptar l’estudi d’aquest fenomen.

Seguint aquest fil doncs, hem de reconèixer que la febre per les sèries de televisió sembla haver fet embogir a mitja població. Qui més qui menys ha vist o ha sentit a parlar de les grans produccions americanes o angleses de moda. Si més no col·lateralment, n’ha estat perjudicat per algú del seu entorn. L’oci ha estat infectat per una persecució obsessiva a les noves produccions, fins i tot el nostre llenguatge quotidià ha estat intoxicat per una terminologia especialitzada i estrambòtica; termes com spolier o cliffhanger, són emprats amb relativa facilitat. Així doncs, bona part de l’audiència catòdica s’ha anat convertint en un ésser exigent, més difícil de domar i reclamant un refinament gairebé perfeccionista de les trames, una major complexitat en els arcs argumentals, i l’aposta per una mixtura de gèneres abans residuals en el medi televisiu.

Amb aquest escenari, i fent justícia a la veu dels moviments culturals amants de la ficció televisiva, els Reis Catòdics ens hem proposat apropar i construir un espai nostrat i còmode per a l’intercanvi, un indret físic on reunir-nos al mateix temps que ens divertim, escoltem i coneixem nous enfocaments didàctics sobre les sèries de televisió.

Si sou d’aquells que enmig de de les cares de Bélmez i heu descobert el rostre d’en Kenny Powers o la fisonomia angelical de l’Amy Pond, els Reis Catòdics serem els vostres particulars analistes freudians.

Així que us convoquem ja des d’ara mateix i dir-hi la vostra, sigui al bloc, al facebook, o el nostre twitter. Els propers dies presentarem oficialment la Primera Audiència Catòdica, amb moltes sorpreses, activitats de tot tipus i convidats de traca i mocador. Us hi esperem a tots.

Si voleu contactar amb nosaltres ens podreu trobar també a elsreiscatodics@gmail.com

Cordialment,
Els Reis Catòdics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada