divendres, 9 d’octubre del 2015

Desclassificant Doctor Who: una sèrie sense precedents - amb Marcos Muñoz, Raül Tidor, Montse Garcia i Mari Nieves Gálvez

Segona Audiència Catòdica
CCVIC Can Pau Raba (VIC)
Dissabte 24 d'otubre

Desclassificant Doctor Who: una sèrie sense precedents.
Amb Marcos Muñoz, Raül Tidor, Monste Garcia i Nieves Gálvez
Hora: 18.30 


Després de la xerrada sobre els orígens de la música electrònica a Doctor Who, toca el torn de parlar de la sèrie. I com que no és poca cosa, hem decidit comptar amb tres convidats d’autèntic luxe, que sumats a la presència de la Nieves Gálvez, composarem un taula rodona amb experts i eminentíssims Whovians disposats a fer-nos un retrat extens, minuciós i imperfecte dels més de 50 anys d’història de Doctor Who. Prepareu-vos per viatjar en el temps de la mà del Marcos Muñoz1, el Raül Tidor2 i la Montse Garcia3 (A baix de tot trobareu un petit resum curricular dels nostres ponents).

Per qüestions més de temps que d’espai hem decidit acotar la xerrada, injustament, a l’etapa moderna de Doctor Who. Com que pressuposem que l’anar i venir a través dels (12?) doctors serà tant inevitable com necessari, posar l’ull en la influència que aquests han tingut en l’etapa més recent no és més que una manera d’obrir el camp per parlar d’allò que més ens convingui, i quan més ens convingui. Així que no patiu.

Russell T. Davis és qui té el mèrit d’haver aconseguit reflotar el projecte després d’uns quants anys d’ostracisme i d’algun intent frustrat. El 2005 doncs, es reinventarà l’univers previ de Doctor Who, que paulatinament anirà dibuixant-se i aflorant a través de la cosmologia pròpia d’un autor amb una riquesa estilística a reivindicar. Amb ell, es reconfiguren els tòpics i les regles bàsiques de la sèrie -sempre amb molt de respecte-, però també amb una empremta i una mirada molt peculiars.


Amb un material de partida realment extens, molt complexa i pràcticament inabastable serà Russell T. Davis qui posarà la primera pedra en la consolidació d’una sèrie que renaixia sobre tants dubtes com seguidors entusiastes amb ganes de recuperar-la. Amb ell també s’assentarà el fenomen de Doctor Who en els cànons i els gustos del segle XXI.

Però com la mateixa vida dels Time Lords, els seus autors també tenen un recorregut limitat, donant pas quan els hi toca a altres creadors i a altres maneres d’entendre Doctor Who. El 2009, Russell T Davis es regenera a través de l’atreviment, els gustos hard sci-fi i la obscura, discutida i desafiant mirada de Steven Moffat, reputat escriptor -ja d’algun dels millors episodis de l’etapa anterior-, i de sèries tant interessants com Sherlock o la menys coneguda Jekyll. Amb Steven Moffat arriba una etapa brillant però també s’instal·larà un debat que enfrontarà a detractors i a partidaris d’un autor en majúscules però també molt absolutament intrusiu. Els fans han estat convocats a l’arena.
  
 

Com veieu, hi ha tant per parlar i discutir que ben segur ens passaran volant les dues horetes escasses de xerrada. Monstres, vòrtex, paradoxes temporals i un imaginari entre el fantàstic i la ciència ficció, que per molts és encara desconegut, seran la terminologia i el leitmotiv que ocuparà Can Pau Rabal. Passeu passeu!

Us deixem amb un breu resum curricular dels nostres conferenciants, i amb la il·lustració que hem det d'ells fusionats amb algun dels seus personatges preferits.


1El Marcos Muñoz és escriptor, periodista i un dels whovians més reconeguts i prolífics del nostre país. Autor de “La bendición de la muerte fatal” un magnífic assaig sobre els referents mitològics de Doctor Who, de “Algo nuevo, algo viejo, algo prestado y algo azul” -conjuntament amb la Mari Nieves Gálvez-, i autor i coordinador del recull d’articles de “Timey Wimeys”, tots ells dedicats a l’univers de Doctor Who. Com a escriptor de ciència-ficció ha escrit 1387 – Libro 1, alguns manual de rol ambientats en els món de Fanpiro i està al capdavant també de l’Editorial Mil Monos, projecte que comparteix amb Jokin González i la Mari Nieves Gálvez. El seu bloc Look! Up in the Sky!  ha esdevingut un temple pels seguidors de Doctor Who i un registre bibliogràfic ple de fantàstics anàlisis sobre qualsevol cosa relacionada amb Doctor Who, i més recentment, també un compendi dels fanfictions que ha escrit sobre MdT.

2El Raül Tidor és Llicenciat en Comunicació Audiovisual, creatiu, guionista, realitzador de documentals i ha col·laborat també en diversos programes com Ànima, Silenci?, Sputnik, Loops! o la Marató de TV3. Va ser editor del Canal 3XL, canal on vàrem poder veure i sentir Doctor Who en català, i on va rebre un especial bon tractament amb la producció de continguts propis i específics com el reportatges “Extra” o l’emissió dels Doctor Who Confidential. Però el Raül és, abans de res, un fanàtic de la sèrie, un pou de ciència sobre Doctor Who i un whovian amb una perspectiva del fenomen tan plural i extensa que ben segur ens aportarà un munt d’informació interessant i s’ha de dir també, molt de primera mà.

3La Montse Garcia és diplomada en Història, seguidora de la ciència ficció i de la literatura fantàstica des de temps immemorials i, des del 2013, també administradora de Papel Psísico, web exclusivament dedicat a Doctor Who. Ha fet traduccions de llibres per a AudioWho, on es recull i tradueix qualsevol material d’interès sobre l’univers expansiu de Doctor Who.  Friki confessada i amant de les sèries, tot i que no disposa del temps que voldria per veure-les totes, es va enganxar a la sèrie amb David Tennant tot i que ja portava, en estat latent, el seu fanatisme des de l’època en què es va poder veure Tom Baker a TV3. Una il·lustra fan que ens ajudarà a entendre les sinèrgies de Doctor Who des d’un ordre alterat i a l'inversa. Vaja, com molts hem fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada