diumenge, 4 d’octubre del 2015

Pioners de la música electrònica: Doctor Who, Delia Derbyshire i la BBC Radiophonic Workshop, a càrrec de la Mari Nieves Gálvez

Segona Audiència Catòdica
CCVIC Can Pau Raba (VIC)
Dissabte 24 d'otubre

Pioners de la música electrònica: Doctor Who, Delia Derbyshire i la BBC Radiophonic Workshop, a càrrec de la Mari Nieves Gálvez
Hora: 17.30


Per aquesta ocasió, hem decidit obrir la 2ª Audiència Catòdica amb una xerrada molt especial dedicada als orígens de la música de Doctor Who. Pioners de la música electrònica: Doctor Who, Delia Derbyshire i la BBC Radiophonic Workshop, correrà a càrrec de la Mari Nieves Gálvez i serà un repàs als mètodes i les tècniques emprades pels pioners de la música electrónica, des de Delia Derbyshire i Peter Zinovieff fins a Peter Howell o Mark Ayres, dins del marc de l’època llegendària de Kraftwerk, Jean Michel Jarre o Pink Floyd.

Vist des d’ara, un dels elements més icònics i perdurables de Doctor Who, en els més de cinquanta anys de vida que ha tingut, és sens dubte la grandiosa partitura que va fer Ron Grainer per la capçalera de la sèrie. Però no menys important van ser-ne els peculiars i delirants arranjaments amb què la intèrpret i creadora dels instruments, Derbyshire, va aconseguir convertir el tema d’obertura de Doctor Who en una peça d’absoluta referència. I per què no admetre-ho, construint també un nou marc de creació musical -no només pel què fa a les sèries i la ficció radiofònica-, que s’allunyava de la instrumentació més clàssica i que abonava un nou escenari que més tard catalitzarà en la música electrònica.


Per aquest motiu ens sembla especialment interessant començar la jornada amb una conferència que aprofundeixi en aquest tema de manera amena, interactiva, però també que sigui apte per a tothom –fans i no fans de la sèrie-. Descobrirem amb la Nieves Gálvez, com va néixer la melodia de Doctor Who tot esbudellant i recreant els sons que Delia va idear per representar la música de les esferes; el terrorífic parlar dels Daleks, els sons de la TARDIS al desmaterialitzar-se...En definitiva, una vivisecció acurada i divertida de la peça més representativa de la Radiophonic Workshop, l’estudi que la BBC va muntar especialment per desenvolupar els efectes de so i les melodies de les seves produccions de ràdio i televisió.

Pioners de la música electrónica: Doctor Who, Delia Derbyshire i la BBC Radiophonic Workshop agafa com a punt de partida l’article que la mateixa Mari Nieves Gálvez va escriure per a Timey Wimey – llibre editat per l’Editorial Mil Monos-, per centrar-se en la figura d’enginyers-músics que van inventar sons d’altres mons (Delia Derbyshire, Zinovieff, Howell, Hogdson, Ayres...)i en l’evolució que va fer la melodia a través de les seves diferents èpoques i dels diferents doctors. Recentment, la Doctor Who Magazine ha dedicat un especial al tema, que sense estar del tot obviat fins ara, si que havia estat tractat molt de passada i potser injustament arrossegat a un segon pla.

Qui millor per explicar-nos això que una titulada en Enginyeria Electrònica i solfeig, i una especialista i reconeguda fanàtica de Doctor Who. Mari Nieves Gálvez és autora de la secció científica del llibre Algo nuevo, algo viejo, algo prestado y algo azul (Mil Monos, 2013), de la secció de música i electrónica a Timey Wimey (Mil Monos, 2014) i coautora amb Marcos Muñoz de La Bendición de la Muerte Fatal (Marcos Muñoz, Mari Nieves Gálvez 2011). També va participar a les Doctor Who Day del 2013 i el 2015 amb les conferències científiques “La verdad sobre la Tecnología Sónica”, “La Regeneración: ¿realidad o ficción?” i “Me llevó a ver las estrellas” (Astrofísica).

Us deixem una imatge de la Mari Nieves Gálvez, reconvertida en la científica Osgood per la mà del nostre il·lustrador de capçalera, per si la voleu saludar entre bastidors.

I recordem que la conferència començarà a les 17:30 i que tota la jornada es durà a terme la tarda del dissabte 24 d'ictubre al Centre Cívi Can Pau raba!

Ben aviat més informació sobre la resta d'activiats i salutacions reials!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada