dilluns, 17 d’octubre del 2016

La realitat twinpificada: impactes d'una ficció televisada a càrrec de DANIEL AUSENTE

Tercera Audiència Catòdica
CCVIC Can Pau Raba (VIC)
Dissabte 5 de novembre
  
La realitat twinpificada: impactes d'una ficció televisada
a càrrec de DANIEL AUSENTE
Hora: 17.30 


Que la realitat és el caldo de cultiu de la pràctica totalitat de les obres de ficció és inqüestionable. Ara bé, també és cert que la ficció no és només un simple element passiu, un paràsit sense batec ni vida autònoma incapaç de proposar una cosmologia pròpia amb la força suficient per alterar la realitat. La ficció és doncs, un ens caníbal amb totes les eines (i mala llet) per distorsionar i pressionar allò quotidià, allò que els esdeveniments comuns i per inèrcia ha decidit amb què avorrir la nostra vida mundana.

Seguint les anteriors audiències, en aquesta ocasió hem decidit obrir la 3a Audiència Catòdica amb una xerrada d’aquelles en què un no sabrà si allò que es relata és una branca torçada de la ficció o una perllongació oculta i malèvola de la realitat. La realitat twinpificada: impactes d’una ficció televisada, incidirà en aquesta segona lectura, en aquests esdeveniments paral·lels amb què la realitat es torna irreconeixible, incrèdula.


Twin Peaks va ser capaç d’hibridar múltiples formes i gèneres televisius fins llavors difícilment associables. Per aquest maridatge de gèneres populars i d’altres de més difícil pair, la recepció de la sèrie va ser complicada, paradoxal i conflictiva ja des del seu inici. D’entre els espectadors més avesats a les soap operes de sobretaula s’hi va afegir un exèrcit de seguidors del fantàstic i l’esoterisme que, de mica en mica, va anar prenent terreny, fent-se visible i apropiant-se de discursos molt allunyats dels imaginats pels espectadors prototip del T5 dels noranta. 


Aquesta convivència estrambòtica d’espectadors va causar un bon grapat d’anècdotes, però també de crítiques ferotges, que no van fer més que col·locar David Lynch i Mark Frost a l’ull de l’huracà d’un públic plural però poc preparat per l’elenc de personatges i situacions surrealistes del petit poble de Twin Peaks.

La realitat twinpificada: impactes d’una ficció televisada, serà un recorregut per les reaccions que fa 25 anys va provocar la sèrie, però sobretot, un Big Bang explosiu d’idees que s’endinsarà sensatament en conceptes tant bojos com les relacions entre Franco i Heidi, la banca zombi o la possibilitat de fer màgia a través de la televisió. Com el revers fosc del "dobla culleres" d’Uri Geller, estan fora de perill els espectadors de la ficció orquestrada des de Twin Peaks?

La realitat twinpificada: impactes d’una ficció televisada, correrà a càrrec de Daniel Ausente, il·lustríssim combatent de la cultura popular i responsable del Guardonat Blog Ausente. Oficinista de dia i espeleòleg de subcultures abissals de nit, el Daniel és membre de l'equip que realitza el videoblog Reflexiones de Repronto i de l’espectacle Trash Entre Amigos. El seu rastre es perd a publicacions com Mondo Brutto, Rockdelux, 2000 Maníacos, Tentacles, Z o Canino Magazine i fa deu anys que parla de còmics a Icat.cat. Ha participat en diversos llibres corals (“La Nueva Risa”, “Ven y Mira”, “Supercomic”, “Seven. Los pecados de David Fincher”) i és autor de l’assaig sobre els herois negres “Black Super Power”, la crònica autobiogràfica “Mentiré si es necesario” i el pulp de quinquis i tentacles “Mataré a vuestros muertos”.   


Daniel Ausente com a Dr.Jacoby

Serà un autèntic honor poder comptar amb la presència del Daniel Ausente, de qui en professem una autèntica devoció. De nou, obrirem una Audiència Catòdica amb un autor de primera categoria i una xerrada trencadora i molt curiosa per no perdre-se-la. Sobren les paraules, oi? Doncs, que comenci l’espectacle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada