dimecres, 5 de març del 2014

Set Regnes (i molt més): Univers massiu i fandom a Game of Thrones amb Jordi Sánchez Navarro

Primera Audiència Catòdica
CCVIC Can Pau Raba (VIC)
Dissabte 22 de Març

Set Regnes (i molt més): Univers massiu i fandom a Game of Thrones
amb Jordi Sánchez Navarro 
Horari: 17:00

College Humor: Game Of Thrones RPG

















Després d’apropar-nos al text de George R.R. Martin a través del punt de vista de l’editorial i del lector, serà el torn de veure el fenomen des de la perspectiva FAN.

L’estreta però complexa relació que hi ha entre ‘obra’ i ‘fàndom’ ha sigut motiu d’estudi de múltiples i prestigiosos textos acadèmics de caire multidisciplinar.

Tanmateix, el fantàstic, en totes les seves variants i subcultures, ha sigut sempre un gènere especialment predisposat per la creació d’aquest tipus de comunitats. En aquesta línia, Game Of Thrones, per les seves característiques i particularitats pròpies, ha esdevingut un paradigma que l’ha situat en una posició privilegiada pel seu estudi al agrupar un ampli col·lectiu de fans i seguidors provinents dels diferents productes culturals.

En aquest sentit, l’univers massiu de Game Of Thrones ha dotat de certa visibilitat i legitimitat a una subcultura menystinguda i tractada fins ara com un col·lectiu parasitari i poc refinat intel·lectualment. Ara bé, el volum massiu d’aquests productes derivats i paral·lels a l’obra homenatjada s’han magnificat i democratitzat gràcies a un nou escenari en l’àmbit de les comunicacions. La mediació tecnològic doncs, ha aparegut per instaurar un model relacional i un escenari especialment prolífic per l’intercanvi i la retroalimentació entre els seus membres.

En tot això però, el paper de la indústria s’ha situat en una dualitat moral difícil de pair al no poder conjugar en un mateix discurs, la protecció pel seu producte oficial, els nous horitzons de merchandising orientats a aquest fàndom àvid de consumisme romàntic i la creació d'uns continguts que no fan més que alimentar i estimular la matexia obra.

Ens fa especial il·lusió anunciar que serà en Jordi Sánchez-Navarro qui ens parlarà de tot això. Aquells que l’hem gaudit llegint-lo i escoltant-lo sabem que Game Of Thrones serà només l'excusa perfecta per explicar-nos un munt de coses més entorn de la figura del fan i de la cultura popular en general.

Per aquells que en necessiteu presentació, el Jordi Sánchez-Navarro és doctor en Comunicació Audiovisual, ha sigut subdirector del Sitges Festival Internacional de cinema de Catalunya, i actualment n’és consultor de programació i coordinador de l’Anima’t. Ha sigut també director del Saló Internacional del Còmic de Barcelona i ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació, com el Generació Digital de Catalunya Ràdio.

És autor d’una extensa producció com editor i escriptor en diferents àmbits de recerca, cinema i comunicació. Recentment ha publicat el Fanáticos, la cultura fan (2013), magnífica aproximació sobre el fenomen que ben segur en sentirem a parlar a la Primera Audiència Catòdica.

Nosaltres ja ens estem fregant les mans, i vosaltres no us ho voldreu perdre. No us ho perdonarieu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada